ESTUDI SÈRIE
CARDONA-SOGORB

 

            

 

            

Transportades totes les caixes a les espaioses Sales Gòtiques del primer pis, es procedí tot seguit a obrir-les. També aparegueren dos taüts infantils, dues urnes amb relíquies i una lipsonoteca amb els ossets originals. De seguida, es confirmà que el material  pertanyia a l'ossari dels Cardona-Segorb, ordenat temps després d'haver-se buidat les tombes ducals. Embolicats amb gruixudes capes de cotó humit o bé per fulls de diaris de l'any 1932 mig molls, els ossos estaven força malmesos. L'efecte del rellent de la pedra del mur havia propiciat, en  70 anys d'aïllament, la proliferació de tota mena de fongs, àcars i d'altres microbis.

L'estudi provisional permet dir que la sèrie està constituïda per restes, al menys, de 104 individus, de les següents edats: 6 infants d'una edat que oscil·la des de mesos fins als 12 anys, 4 adolescents, 74 adults, 10 d'edat madura i 10 de senil . Per la textura i les empremtes impreses a la seva superfície, es confirmava  que l'ossari havia estat exposat a l'acció dels agents atmosfèrics un cert temps.

 

      

La sèrie conté 34 cranis (24 de varó, 8 de dona i 2 encara per  determinar), alguns d'ells trencats; així com els ossos més llargs dels esquelets. En canvi, de menuts (mans i peus), són escassos. Tal com s'observa a la fotografia, les restes romangueren temporalment en algun altre lloc, potser sense sostre, un cop buidades les tombes ducals. Fet que ens fa pensar que abans de dur a terme aquest primer ordenament amb cotó i paper de diaris es va fer una selecció prèvia del material, seleccionant-se només els de tamany més gran
      

Individus fornits, però no massa alts, amb 1,68 m. de talla mitjana pels varons i 1,60 m. per les femelles, aproximadament. Les marques ens indiquen importants esforços musculars de la cintura escapular i de la columna, així com de la zona d'articulació del maluc. Esforços relacionats, molt probablement, amb activitats d'haver d'aguantar  pes, de llençar estris o de muntar a cavall.

Tanmateix, les fractures i els traumatismes són rars, així com les enfermetats infeccioses cròniques, llevat els subjectes que patiren algun tipus de treponematosi. Els processos degeneratius i les patologies derivades per una sobrecàrrega a la columna (artrosi vertebral) són majoritaris. En un dels cranis, vam trobar la marca d'una trepanació, realitzada amb un instrument metàl·lic de rotació mecànica. El pacient no sobrevisqué a l' operació.

.