JOAN ALFONS D'ARAGÓ I DE NAVARRA,
Bisbe d'Osca i de Jaca (1480/81-1526)

--Tercer i darrer fill del Príncep de Viana--
Tal com s'especifica en el testment de Barcelona (1461), l'infant Felip nasqué a la ciutat de Palerm, regne de Sicília, a l'any 1459. De la seva mare no sabem absolutament res, llevat que era d'una gran bellesa i es deia Margarida Cappa.

L'any 1461, quan encara no havia complert els dos anys, l'infant desembarcà en el port de Barcelona, procedent de Sicília, per conèixer i viure al costat del seu pare, acabat d'alliberar de la fortalesa de Morella pels catalans després de tres mesos de captiveri per no voler renunciar als seus drets de primogenitura. El petit infant arribà acompanyat de Pietro Cappa, un familiar matern amb qui féu el viatge. Igual que els seus altres dos germans de pare, fou criat a la Cort del seu avi patern, el rei Joan II el Sense Fe, acomplint-se, així, la voluntat testamentària del Príncep, que havia encomanat al seu pare la formació dels seus tres fills, legitimats el mateix dia de la seva mort.

Educat al regne d'Aragó, el fill petit del Príncep fou destinat a l'Església, iniciant la seva vida religiosa a l'abadía de San Juan de la Peña. En complir els 18 anys (1477), el seu avi Joan II, dit també il Miscredente en els regnes de Nàpols i de Sicília, sol·licità i obtingué del papa Sixt IV,  aliat seu, una butlla on el seu nét era intitulat bisbe d'Osca i de Jaca, càrrecs que exerciria a partir de l' any 1480 ó 1481 fins a la seva mort. Fou inhumat a la catedral d'Osca, que  engrandí amb importants obres arquitectòniques realitzades en el decurs de quasi 50 anys d'administració i mecenatge. Per embellir-la i augmentar la devoció dels fidels, també requerí els serveis del prestigiós escultor valencià Damià Forment, autor dels retaules renaixentistes de l'altar de la basílica del Pilar de Saragossa o de l'abadia de Santa Maria de Poblet, on estava enterrat el seu pare. 
 
Joan Alfons d'Aragó i de Navarra morí el 13 de desembre de 1526, als 67 anys d'edat. Fou pare de Carles d'Aragó.