ANNA-MARIA D'ÀUSTRIA I D'ÀUSTRIA- Reina de França (1615-1661)

Anna deFrança amb el seu fill gran, el futur.Lluís XIV, el "Rei Sol".

 

La primogènita del rei Felip III (Habsburg-Avís/Habsburg-Jagellon-Foix-Habsburg-Avís) i de la seva única esposa, la seva cosina materna i paterna en segon grau, l'arxiduquessa Margarida d'Àustria (Habsburg-Baviera), nasqué a la ciutat de Valladolid, el 22 de setembre del 1601. Quan tenia 10 anys es quedà orfe de mare i en complir-ne catorze, es maridà amb el  seu cosí matern i patern, el delfí de França, el futur Lluís XIII (Borbó/Mèdicis-Habsburg-Jagellon-Foix)La boda es realitzà per poders a la ciutat francesa de Bordeus, el 25 de novembre del 1615, i la consolidació del matrimoni, el dia de Nadal d'aquell mateix any.

Les intrigues palatines a causa de la guerra entre França i Espanya l'obligaren a separar-se del seu marit i recluir-se  al monestir de Val-de-Grâce (París). Des d'allí, la reina Anna intrigà contra el cardenal Richelieu amb el suport de Mme. de Chevreuse; mantenint, alhora, una correspondència secreta amb el seu germà Felip IV, amb qui estigué sempre molt unida. 

Retrat d'Anna d'Àustria, la reina vídua de França, i el seu fill gran  Lluís, infant.

 

A l'enviduar de Lluís XIII (1643), el Parlament de París revocà el testament del monarca  i la va anomenar Regent del regne fins la majoria d'edat del seu primogènit, el futur  Lluís XIV de França. Ella lliurà el govern del reialme al cardenal Micerino, amb qui es maridà en secret, donant suport a totes les seves iniciatives polítiques, fins i tot a la guerra de La Fronda. Ella afavorí el matrimoni del seu fill gran gran amb la seva neboda  Maria Teresa d'Àustria filla del seu germà Felip IV i de quina unió naixeria l'hereu de França, Lluís, dit el Gran Delfí (1661-1711), que no arribaria a regnar per haver mort abans que el seu pare Lluís XIV.

Amb la majoria d'edat del seu primogènit (1661), l'activitat política de la reina  Anna fou minvant paulatinament, retirant-se finalment a viure de nou al monestir Val-de-Grâce. Morí al palau del Louvre, el 20 de gener de 1666, a l'edat de 65 anys. Fou enterrada a la basílica de Saint-Denis de París, però el seu cor es conserva a l'abadia de Val-de-Grâce.