ALFONS II EL CAST  o  EL TROBADOR, Comte de Barcelona i 17è monarca del regne d'Aragó - Rescatat i per identificar-   

 

Alfons II el Cast o el Trobador, segons el Liber Fedorum Maior. Miniatura  S. XII

Primogènit del comte-príncep Ramon-Berenguer IV i la reina Peronella d'Aragó. Sobre la data i el lloc on va nèixer l'infant no hi ha unanimitat entre els historiadors. Segons Els Annales Dertusenses, la data del seu  naixement fou l'any 1154. El professor Ubieto Arteta creu que el príncep nasqué entre l'1 i el 25 de març d'aquell any, a Vilamajor del Vallès (Principat de Catalunya). Tanmateix, el professor  Ricardo del Arco assegura que l'infant nasqué a Osca  (regne d'Aragó), a l'any 1155.

Sabem que su pare li deia  Ramon i la seva mare Alfons. A la mort del seu progenitor (Torí, 1162), l'infant tenia només  7 anys i la reina Peronella, regent dels dos regnes, li cavià oficialment el nom pel d' Alfons.

A l'any 1173, immediatament després de la mort de la seva mare, els seus tutors van considerar oportú maridar-lo amb la  princesa Sança, filla de l'emperador Alfons VII de Castella i Lleó, amb la que estava promesa des de la infantesa pels Pactes de Lleida. Les noces  reials es celebraren a Saragossa, el 18 de gener de 1174.  

 
 

Per una carta, datada un any més tard a la vila d'Anglesola, sabem que aquest monarca, fruit de la unió  de les dues dinasties, la catalana i l'aragonesa, va fer pública la seva voluntat d'inumar-se a la futura l'abadia, tot i que les obres   estaven per començar. Aquesta decisió, presa amb només 19 anys,  seria ratificada vint anys més tard a la ciutat de Perpinyà, on legitimaria  el seu testament el 31 de juliol de 1194, a l'agreujar-se la seva dolència, doncs patia de febres (malària)

 A la seva mort, esdevinguda dos anys més tard, el 25 d'abril de 1196, el monarca donà a l'abadia de Santa María de Poblet, fundada pel seu pare,  la seva corona reial, un domini que tenia a Vinaròs, així com la  vinya de Palomera, a Lleida. El seu primogènit Pere el Catòlic va subscriure el document i jurà el seu compliment com hereu i successor seu. Fou el primer monarca d'aquesta nova dinastia en prendre sepultura a Poblet.