FELIP DE NAVARRA i D'ARAGÓ,
Comte de Beaufort i Gran
Mestre de l'Orde militar
de Montesa (1482-1488)

--Segon fill del Príncep de Viana--


 




Fruit de l'amistançament amb na Brianda de Vaca, el primer fill varó del Príncep arribà al món  a finals de l'any 1455 o principis del 56, en un dels moments més crucials de la guerra civil navarresa entre pare i fill. L'infant nasqué molt possiblement a casa del prior de Larraga, una localitat situada dins la batllia de Viana, a mig camí entre Artajona i Tafalla, on consta que ella sojornà en aquell endemig tant atroç de la guerra. Les relacions del Príncep amb Brianda, una dama navarresa molt temperamental, foren tant ardoroses com tempestuoses, plenes  de traïduries, ruptures i reconciliacions, interrompudes pel forçat exili de Príncep pel Mediterrani després de la desfeta de les seves tropes a prop d'Estella (1456).
 
La primavera de 1461, quan tenia 6 anys, l'infant Felip arribà a Barcelona acompanyat de sa mare per conèixer al seu progenitor, acabat d'alliberar pels catalans del seu ominós captiveri. La detenció del Príncep de Viana a la ciutat de Lleida, on es venien celebrant Corts, fou tant il·legal com la protagonitzada 17 anys abans pel mateix monarca, llavors rei consort de Navarra, contra el seu cosí germà i tres vegades cunyat, el legítim rei Juan II  de Castella, empresonat a la fortalesa de El Portillo, arrel del Cop d'Estat de Rámaga (1443) i alliberat per la noblesa castellana partidària de la legitimitat (1444).
 
Orfe de pare a l'edat de 6 anys (1461), el fill gran del Príncep de Viana fou destinat a la vida militar. S'educà a la Cort aragonesa del seu avi patern Joan II el Sense Fe, junt amb el seus dos germans de pare, tots tres legitimats pel Príncep abans  de morir,  i amb el seu oncle, el futur Ferran II el Catòlic, que només tenia quatre anys més que ell, i amb qui sempre estigué molt unit. En complir la majoria d'edat, Felip, comte de Beaufort, fou anomenat bisbe electe de la ciutat de Palerm (Sicília), dignitat a la que renuncià per ocupar el càrrec de Gran Mestre de l'Orde militar de Montesa.

Ferran II el Catòlic, artífex de la submissió de les poderoses Ordes militars castellanes de Santiago, Alcàntara i Calatrava, als interessos de la Corona de Castella, també va fer el mateix amb l'Orde militar de Montesa a fi de convertir-la en una eina militar de la Corona d'Aragó al seu servei. A la mort del Gran Mestre Lluís Despuig (1480), que havia participat en la conquesta de Nàpols amb el seu oncle Alfons el Magnànim, els  electors de l'Orde escolliren a Felip Vivas de Canamàs com a successor (1480-82). Tanmateix, la nominació fou revocada pel propi Ferran que imposà al su nebot com a titular de l'Orde, càrrec que exercí entre1482 i 1488.

Felip de Navarra i d'Aragó, un militar de soca-rel, esdevingué en la mà dreta del seu oncle per reconquerir el regne Nassarita de Granada. Durant sis anys, l'infant intervingué en totes les campanyes militars del Sud-Est peninsular fins arribar victoriós a Baza, on un tret d'un arcabús enemic acabaria amb la seva vida als 32 anys. Amb el suport dels cavallers de l'Orde, el fill gran del Príncep de Viana  setjà i rendí gran nombre de places sarraïnes com Vera i Muxacar, a prop del municipi de Cartagena. No tingué descendència.