LA CASA DE FOIX

CATERINA DE FOIX I DE FRANÇA, Reina de Navarra (1483-1513) 

Duquessa de Gandia, de  Montblac i de Peñafiel; Comtessa de Foix, de Bigorre i de Ribagorça, Vescomtessa de Béarn...

 

Filla petita del comte Gastó de Foix, príncep de Viana i hereu de la Corona de Navarra, i de la princesa Magdalena de Valois, filla del rei Carles VII de França; la infanta Caterina nasqué l'any 1468, en un lloc indeterminat. La prematura mort del seu pare a causa de les ferides rebudes en un torneig (1470) i posteriorment la del seu germa gran, François-Febus (1483) la convertiren en reina de Navarra als 15 anys. Sota la tutela de la seva mare, regent del reialme i germana del rei Lluis XI de França, es maridà a l'any següent amb el comte Jean III d'Albret, II Duque de Gause, rei consort de Navarra. D'aquesta unió, celebrada a l'any 1484, nasqueren 11 fills                                                                   

 

El seu oncle Jean  de Foix, segon per ordre de successió al tron, emparant-se en la Llei Sàlica, li disputà undo en orden de sucesión, amparándose en la LEY SÁLICAle disputó el trono entre 1483 a 1492, reanudándose la "guerra civil" en Navarra entre beaumonteses y agromonteses. La muerte en Medina del Campo de su hija Madeleine, rehén de Fernando el Católico (1504), provocó nuevas guerras entre los monarcas navarros y el conde de Lerín, (1506-1508).

La inclinación que sentían los reyes navarros por la política francesa y las negociaciones para casar a su primogénito Henri, príncipe de Viana, con una hija de Louis XII de Francia, fueron los argumentos que esgrimió Fernando el Católico para enviar al Duque de Alba a conquistar Pamplona en 1512. La familia Real tuvo que huir y buscar refugio en Francia.

El 23 de marzo de 1513, las Cortes del reino, reunidas en Pamplona, proclamaron a Fernando el Católico REY DE NAVARRA. Todo intento posterior por parte de Catalina y Juan de Albret por recuperar el reino fue inútil. A partir de 1513, hasta el momento de su muerte (1518), Catalina fue reina de la Navarra ultra pirenaica o Baja Navarra.