El mes de gener de l'any 1150, després d'haver conquerit als sarraïns les places de Tortosa (1148), Lleida, Fraga i Mequinensa (1149), el valerós comte de Barcelona i marquès de Provença, Ramon-Berenguer IV, dit el Sant, aturà el seu  formidable avenç reconqueridor cap al Sud per a emmaridar-se a la ciutat de Lleida amb la seva promesa, la princesa Peronella d'Aragó, única filla del rei aragonès Ramir II el Monjo, que ja l'havia nomenat Lloctinent del regne i hereu seu 13 anys abans, en ajustar-se el casament (Pactes de Barbastre, agost de 1137 ); fins i tot, si la princesa moria abans de les noces, doncs només tenia dos anys quan el seu pare concertà el seu matrimoni amb el Comte català..

Després de renovar el seu jurament de governar els dos regnes per separat, el monarca aragonès intitulà al seu gendre Príncep d'Aragó, deixant a les seves mans el govern del regne per a  retirar-se a viure a un monestir (+1157). Abans de prosseguir la seva campanya militar per a  reconquerir totes les terres del Baix Aragó fins al castell de  Miravet, el comte Ramon-Berenguer féu una donació de terres --encara per conquerir i anexar--, al monestir cistercenc de Fontfreda (Narbona), amb la fi de què els monjos blancs d'aquella respetada Orde l'assistissin en aquell fabulós Projecte de repoblar i evangelitzar tot aquell territori una vegada reconquerit als infidels, bé per les armes o bé per la rendició, i que fixarien les fronteres naturals dels dos regnes cristians fins la mateixa riba del riu Ebre 

Acabada la reconquesta de les Muntanyes de Prades (Ciurana capitulà l'any 1153), dotze monjos, sota la direcció de l'abat Guerau, arribaren a la Catalunya Nova per dur a terme la missió d'evangelitzar i repoblar la Conca de Barberà (Tarragona), amb la construcció d'una abadia en honor de la Verge Maria, un estímul i una garantía pels colons cristians que havien de dur a terme la colonització d'aquella comarca erma, però molt rica en aigua i boscos (Cartes de Repoblament).         

L'any 1162, quatre anys abans d'iniciar-se les obres del temple de l'abadia, Ramon-Berenguer IV moria a la ciutat de Torí (Itàlia), on havia anat per a entrevistar-se amb l'emperador Frederic I. Fou inhumat al monestir de Santa Maria de Ripoll (Girona).


 


Ramon-Berenguer IV, la reina Peronella i llur primogènit Alfons II el Cast. Miniatura en rotllo de pergamí de la Genealogia dels Reis de la C. d'Aragó. Monestir de Poblet.